Kako do tišine

Dok užurbanost sistema i svijeta traje i pitanje je hoće li ikada popustiti, dopustiti si tišinu je utočište i lijek za dušu. Smanjivanje svih silnih informacija, buka koje se stalno procesuiraju u svačijem mentalnom programu moguće je bivanjem u prirodi, ili meditacijom na što ću se osvrnuti danas.

Meditacija je drevna univerzalna praksa, na prvu vrlo jednostavna. No, barem većini populacije smiriti um i misli je najteži zadatak. Njeni benefiti su brojni, što od unutarnje tišine, unutarnje ravnoteže, slušanja vlastitog tijela i otkucaja srca do razvijanja koncentracije. Zato se za meditaciju kaže da je univerzalan kozmički lijek jer nam omogućava bivati ovdje i sada.

Kao dio osmerokrakog puta yoge, meditacija tradicionalno dolazi nakon prva četiri koraka. Postoji nekoliko vrsta meditacija i ako vas zanima moguća je prijava za rad za individualnu meditaciju. To uključuje rad prema potrebi polaznika (vođene meditacije kao što je Yoga Nidra, podrška u razvijanju samostalne meditacije, meditacije na mantru ili čakru i drugo). 

Yoga Nidra nježna je yogijska meditacija koja se odvija uz vodstvo učitelja i čijom praksom se postiže potpuno opuštanje uma i tijela. O Yoga Nidri sam već pisala, a svakako zaslužuje još barem pokoju riječ čemu ću se kasnije posvetiti.

Da biste započeli sa svojom tišinom/ meditacijom, upute su sljedeće:

  1. Zauzeti sjedeći udoban položaj s uspravnom kralježnicom.
  2. Mentalno se pripremite s namjerom da vaš um utihne na neko vrijeme. Moguće je i pet minuta.
  3. Lagano se fokusirajte na dah. Udah i izdah neka budu jednake duljine, s protokom daha koji ima ugodan ritam.
  4. Fokusirajte se na jednu točku (na tijelu, vizualirati nešto ispred sebe) i svaki puta kada misli odlutaju- vratiti fokus na taj dio.
  5. Moguće je odabrati i mantru (osobnu, OM…) i s njenim ponavljanjem izvoditi meditaciju.

Kome se više sviđa, može poslušati dostupnu meditaciju na web-u.

Ako se dogodi da uhvatimo tišinu koju sam već spomenula, ili da nam dođe (možda i koristeći neke već navedene tehnike), stvarno nam može puno reći ili nam dati neki osobni mir. Nakon užurbanog i stresnog načina života, iznenađujući trenutak, a možda i šokantan može biti onog trena kada stanemo.

 Kada osluhnemo tišinu, bilo da je bivanjem u prirodi, prakticiranjem meditacije ili nešto drugo, zapravo se vraćamo sebi. Prihvaćamo što je, mijenjamo reakcije što dovodi i do osobne transformacije. 

Zato tišina govori mnogo i treba ju dopustiti, prizvati i prihvatiti. Ona nije nešto što nam govori da ništa ne radimo i da kasnimo s rokovima i slično, stvarno je potrebna. Postoji period kada je lakše dotaknuti trenutak tišine. Moguće je to napraviti i u svakodnevnoj rutini, razvije li se disciplina u tome. Drugo, lakše je to učiniti kada nas priroda tako i pozove. Prirodno je uroniti u tišinu, u sebe tijekom zimskog povlačenja baš kao što to čine životinje. 

Ženama je prirodno uroniti u svoju tišinu i tijekom menstrualnog ciklusa. Više o tišini, povlačenju, menstrualnom ciklusu, tami i dubini pričat ću s Frankom na Moonhut- ženskom krugu.

Što radimo i mislimo da radimo, već je druga priča. No za početak barem staviti fokus ili usmjeriti pažnju u ovom smjeru već je pomak. Nadam se da se vidimo na nekim od nadolazećih druženja.