Meditacija i njeni stupnjevi

Meditacija i dobrobiti 

Meditacija je praksa svjesnog bivanja u trenutku. Prate ju opuštanje, smirenost uma i fokus na dah. U meditativnom stanju postajemo tihi promatrač koji ne procjenjuje, ali niti osuđuje te možemo promatrati svoje misli koje nam dođu i otpustiti ih bez ikakvog vezivanja za njihovo značenje.

Njene dobrobiti su unutrašnja meditacija, poboljšanje koncentracije, pooštrenje vizualne pažnje, energija, vitalnost, ravnoteža, smirenost i zdravlje (Gaia Yoga, 2018:121).

 

Krakovi

Peti krak, odnosno „Pratyahara“ predstavlja povlačenje osjeta smatra se prvim stupnjem meditacije. Pratyahara se sastoji od dvije riječi, pratya ili vjerovanje/uvjerenje, Ahara znači približiti/dostići. To je stanje koje se događa kada koristimo neku od tehnika za usmjeravanje pažnje čiji je cilj smirenost i utišanost uma, to su obično neki od vidova ili oblika meditacije.

Šesti krak, Dharana čiji je korijen riječi dhr, a znači zadržati ili održati. Odnosi se na stanje podržane koncentracije. U tom stanju još uvijek smo svjesni svojeg Ja, no istovremeno možemo zadržati stanje unutrašnje tišine. Upravo ta fokusiranost na jednu točku zove se ekagrata ili ekgra chitta.

Sedmi kraka, Dhyana znači kontemplacija. To je stanje prave i duboke meditacije te tada meditant postaje svjestan prave prirode.

„A deeper awareness of oneness which is inclusive of perception of bod, mind, senses and surroundings, yet remaining unidentified with it“ (Gaia Yoga, 2018:120)

Upravo ovo stanje duboke meditacije dovodi do Samadhija u kojemu se ujedinjuju promatrač i promatrano. U potpunom značenju i nestaje dualnost iluzornog svijeta gdje je sve jedno.

„In the final stage of Samadhi, the ego-mind also dissolves, and the meditator becomes one with the object.“ (Gaia Yoga, 2018:120).

 

Samyama

Posljednja četiri kraka zajedno se nazivaju Samyama, što predstavlja integraciju. Upravo o Samyami piše u trećoj knjizi Patanjalijevih Yoga Sutri. Meditacija se usko identificira s putovanjem u vlastinu nutrinu, Izvorom, svjesnošću, te se u knjizi „Proces prisutnosti“ vizualni prikaz meditacije uspoređuje s djecom u molitvi. Opisano je kako dijete prvo klekne i sklopi ruke, što se odnosi na fizičko tijelo. Zatim se obraća Bogu, što se odnosi na mentalno stanje te dječje nevine riječi dodirnu srce i potaknu emocije što se odnosi na emocionalno stanje. Tako se i priprema za posljednji krak yoge, počevši od prvog kraka. Odnosno, fokus je na fizičkoj razini, a zatim mentalno i dublje na emocionalnoj razini.

Upravo prethodnim opisom djeteta, tako i je djelovanje meditacije prema unutra. Prvo se odabere fizički položaj, ponavlja se mentalna mantra i tek onda se ulazi u emocionalno iskustvo unutarnje ljubavi i predanosti. U svom najčišćem obliku, meditacija je instrument/ alat koji nas može izvući iz fizičkog svijeta, preko mentalnog stanja do samoga istinskog srca (Brown, 2009:46/47).

 

Šamanska nidra

U ožujku se pridružite šamanskoj nidri, o iskustvima pročitaj više

 

=> preuzeto iz završnog rada za obuku yoga instruktora. 

=> naslovna fotografija preuzeta sa weba