Yoga Nidra kao podrška

KAO PODRŠKA ZDRAVLJU

Teškoće mentalnog zdravlja liječe uz pomoć svih dostupnih naprednih zdravstvenih tehnika, no pioniri indijske filozofije, mudraci i yogiji su kroz vlastito iskustvo istaknuli važnost yoge i njeno djelovanje. Tako se Yoga Nidra smatra posebnim oblikom yoge, opisuje se kao jednostavan i precizan način suočavanja s poteškoćama. U literaturi se spominje kako praksa Yoga Nidre smanjuje tjeskobu, ljutnju, depresiju, posttraumatske stresne poremećaje i druge razne psihofiziološke abnormalnosti.

Osim što ova praksa ima intervencijsku ulogu, dovodi do opuštanja uma i mozga, mentalnu katarzu, pozitivan stav, samousavršavanje, bolju pažnju. Kako ima terapijski utjecaj, važan je doprinos u psihološkoj i mentalnoj sferi. U nekim situacijama koristi se kao terapija i medicinska intervencija.

Ova moćna praksa pomaže pojedincima da se opuste i meditiraju kako bi održali visoku razinu svijesti. Prema tome, Yoga Nidra utječe na tjelesno opuštanje, mentalnu jasnoću i unutarnji mir. Sve to čini putem osvještavanja i prolaženja tijela, svjesnosti disanja i vizualizacija. Ova praksa pokazala se bitnom za psihičke teškoće poput stresa, depresije, posstraumatskog stresnog poremećaja i slično.

IZVOĐENJE YOGA NIDRE I BENEFITI

Kada se izvodi samostalno, ili u kombinaciji s drugim yogijskim tehnikama ima velik utjecaj na razvoj ljudske kongitivne sposobnosti poput pamćenja, koncentracije i pažnje.

Također, djelotvorna je u postizanju stanja ravnoteže i općeg blagostanja. Radi same prirode prakse pruža mentalno i fizičko opuštanje, a um potiče na koncentraciju. Kako je navedeno u literaturi, prema istraživanjima dokazano je da Yoga Nidra ima pozitivan učinak na mentalne teškoće i podrazumijeva praksu u kojoj pojedinac postiže stanje sna dok održava punu svijest.

Praktikant se nalazi u jedinstvenom stanju ljudske svijesti koje ima potencijal izazivanja dubokog opuštanja u svim dimenzijama, što uključuje fizički, mentalni i emocionalni aspekt. To je razlog zašto se ovo stanje opisuje kao hipnotičko stanje.     

Ono što je sigurno da je Yoga Nidra je sigurna, jednostavna, dostupna i isplativa metoda za ublažavanje stresa i rješavanje raznih psihofizioloških problema (Nayak, Verma, 2023).

 

Jednom mjesečno možete se pridružiti yoga nidri uz zvukove šamanskog bubnja i osjetiti njene benefite. Prijave su obavezne!

 

=> preuzeto iz završnog rada za obuku yoga instruktora. 

=> naslovna fotografija preuzeta sa weba