Zašto uvrstiti yoga flow u tjedni raspored?

Yoga flow je sat koji se razvio iz slijeda pozdrava suncu, zagrijavajućem nizu asana koji otpuštaju napetost iz tijela. Ovaj tip sata namijenjen je naprednijim vježbačima, jer sat je sam po sebi dinamičan, kreativan, fluidan i ponekad izazovan. Za početnike, svakako preporučujem basic sat.

Redoslijed asana u ovakvom tipu sata, za razliku od ashtanga principa se veže na kreativnost, dinamiku i fluidnost. Stoga, uvijek postoji efekt iznenađenja. Ono što uvijek na satovima naglašavam i povezujem sa svim stilovima koje prakticiram ili vodim je dah i povezivanje pokreta s dahom.

Razloga je nekoliko zašto uvrstiti ovakav sat u tjedni raspored:
• Razvijanje mišićne snage
• Pomicanje vlastitih granica
• Poboljšanje cirkulacije i otpuštanje toksina iz unutrašnjih organa
• Znojem se izvlači nečistoća iz tijela
• Jačanje imunološkog sustava


Inače yoga flow potječe iz vinyasa stila vježbanja, čiji se pristup razvio iz ashtanga principa. I tu postoje određene razlike ako vježbate ove stilove.


Obožavam vidjeti napredak učenika koji redovito dolaze na yoga flow, obavezno ih učim, potičem da usklade disanje s pokretom. Pratim da izvode položaje u različitim varijantama, što znači da je nekima potrebna modifikacija, a nekima poticaj da idu dalje. Yoga nije natjecanje, stoga ne forsiram dublji ulazak u asanu, no ponekad nas generalno um sprječava u dubini asane. Ono što mi je bitno da učenici na satu promatraju i poštuju vlastito tijelo, kao i prostor između sebe, drugih i učitelja. Često su teme sata snaga, izdržljivost, fleksibilnost i mobilnost čitavog tijela. 

Kroz različite varijacije moguće su modifikacije za svakog polaznika/ce i potrebama. Cilj je u vlastitom tempu i ritmu uz kontinuitet postići napredak prema većoj snazi i mobilnosti.

Fotografije: Melavie Ivanek