Kako zavoljeti prirodu uz Anahata fitoaromaterapiju?

Kada razmislimo o prirodi, Koliko smo se udaljili od nje? Imamo li generalno svi mišljenje da smo to napravili već odavno? I eventualno samo pričamo o tome. Konzumerizam je postalo novo normalno, a magične stvari koje možemo vidjeti i pronaći u prirodi se gube. Osim ako se pojedinačno prisjetimo kako se opet povezati s prirodom.

Tužno, ako sagledamo dio u kojem gubimo povezanost s prirodom. Komentiramo kako vrijeme nije više normalno, česte kiše kao što smo ove godine mogli svi primijetiti. Ili ekstremi poput suša i poplava. A realno puno faktora u svemu tome ima ljudski utjecaj. U ovom dijelu ne komentiram o nametanju krivnje na pojedinca, kada pored svega toga svjetske kompanije vlastitim postupcima ne pokazuju empatiju za prirodu. Ako pogledamo povijest, možemo li se složiti s prethodno rečenim da smo se generalno udaljili od prirode, da postupci čovječanstva dovode prirodu u propast?

Inače pišem o yoga iskustvu I satovima, ali ovog puta se želim dotaknuti teme kako yoga nije samo fizička praksa, već ju možemo prenijeti I na druge sfere u životu. Tako da slijede par riječi o tome kako živim yogu i kada nisam na prostirci. Filozofija koju slijedim, a povezana je s vlastitim učenjem koju dijelim na druga područja u životu je povezanost s prirodom.

I tu dolazi poveznica do Anahate. Njene riječi su sljedeće: “Moja je misija pomoći vam da se vratite sebi, u svoje srce i pronađete ispunjen, miran i sretan život. Jer kad širimo obzore svoje svijesti, gradimo bolji svijet za nas i našu djecu.”.

S druge strane, osobni odabir za Anahatu bio je da na osobnoj razini napravim koliko god mogu da svojim postupcima pridonesem prirodi. Dodatno, lijepo je podržati lokalne proizvođače koji rade kvalitetne materijale I proizvode.

Od Anahata proizvoda prvenstveno koristim preparate za osobnu njegu, kao što su šamponi za kosu i kreme za lice. 

prirodna kozmetika_moksha shakti

Kao što sam rekla, jedan od razloga bio je taj što generalno imam želju smanjiti s konzumacijom plastike. Osim što su proizvodi lokalnog proizvođača, prirodni su i meni jedna od bitnih stvari, da ne koristim plastiku. Ne mogu ju u potpuno izbjeći, ali u onom dijelu kojem mogu, izbjegavam. Bez puno riječi, drago mi je I jako sam sretna da imam Anahata kutak u vlastitom domu.

Tko god se odluči koristiti prirodnu aromakozmetiku, evo par benefita o tome.

 1. Prirodna kozmetika izrađena je individualno i tako prilagođena pojedinačnim potrebama.
 2. Ne sadrži konzervanse, umjetne boje I mirise koji mogu dovesti do stvaranja alergija.
 3. Napravljena je od kvalitetnih biljnih ulja, maslaca I drugih prirodnih komponenti.
 4. Ne testira se na životinjama.
 5. Izrađuju ju certificirani aromaterapeuti I fitoaromaterapeuti.

Koga zanima, svakako može pogledati više receptura za izradu prirodne kozmetike. U ovom tekstu (preuzet s FB stranice Anahata fitoaromaterapija) dotičem se jednostavne recapture za izradu prirodne kozmetike za lice:

Sastojke prirodne kreme dijelimo na vodene (hidrolati, glicerol, dekspantenol) i masne (biljna ulja, maslaci, voskovi).

 

Masna faza

 • 6 grama biljnog ulja marelice
 • 6 grama biljnog ulja argana
 • 4 grama emulgatora Phytocream 2000

Vodena faza

 • 2 grama glicerina
 • 35 grama hidrolata smilja
 • 1 gram dekspantenola

Ostali sastojci

 • 3 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve
 • 2 kapi eteičnog ulja prave lavande
 • 0,5 grama prirodnog E vitamina
 • 10 kapi konzervansa Cosgard
 

Postupak izrade:

 1. U alkoholom steriliziranoj laboratorijskoj čaši izvažite sastojke masne (uljne faze) – biljna ulja i emulgator.
 2. U drugu laboratorijsku čašu izvažite vodenu fazu kreme – glicerin, dekspantenol i hidrolat.
 3. Obje čaše stavite u vodenu kupelj, topline do 70 stupnjeva C, i miješajte sastojke dok se ne otope.
 4. Kada su svi sastojci otopljeni u masnu fazu polako ulijevajte vodenu fazu uz stalno miješanje. Dodajte konzervans Cosgard, eterična ulja i E vitamin.
 5. Kremu prelijte u sterilirizanu posudicu, zatvorite je kada se potpuno ohladi i pohranite u hladnjak. Rok trajanja vaše kreme je 2-3 mjeseca.

Napomena:

Za izradu kreme preporučujemo kvalitetna biljna i eterična ulja aromaterapijske kvalitete – Pranarom, Florihana i Oshadhi

 

Fotografije: Anahata fitoaromaterapija i Melavia Ivanek