Online vođena Yoga Nidra by Moksha Shakti

Yoga nidra dolazi iz drevne tantričke vještine- Nyase. To je zapravo pristup usmjeravanje pažnje na određene dijelove tijela kako bi se dostigla viša stanja svijesti. Jednom ću vam ispričati priču kako od Nyase nastala Yoga nidra, kvalitetna yoga znanost. Ovog puta neću navoditi razna istraživanja koja potkrepljuju činjenicu da je yoga nidra zapravo yoga znanost, fokusirat ću se na dosadašnje iskustvo s dragim polaznicima.

Bez obzira na dob i aktivnosti kojima se inače bavite, yoga nidra je pogodna i poželjna praksa, čak i za trudnice ili ako imate kakvu ozljedu, traumu te uključuje svjesno disanje (vježbe disanja), „skeniranje“ dijelova tijela, vizualizacije i namjeru. Danas neću navoditi i opisivati detalje izvođenja ove vođene meditacije, ali ću pokušati prenijeti djelić svog iskustva. Iz određenog razloga, koristim priliku i zvat ću ovu meditaciju kraljicom meditacije.

Yoga nidra, nježna meditacija izvodi se uz vodstvo učitelja u kojoj se događa potpuno opuštanje uma i tijela. Vjerujte, ovo je jako lijepa tehnika, a prevodi se kao yogijski san. Razlog tome je što se izvodi u opuštajućem ležećem položaju, i predstavlja oblik svjesnog spavanja što znači da tijekom ove tehnike je prisutna unutarnja i vanjska svjesnost. Događa se i da je um otvoreniji, što zvuči divno jer time stvaramo podlogu za lakše ostvarenje svojih želja. Naglasila bih i savjetovala pažljivost sa željama i otvorenošću uma. Želje i rezultati se ne ostvaraju preko noći i koliko god zvučilo divno da stvaramo podlogu za ostvarenje želja, za neke stvari ne postoje instant rješenja, već je potrebno vrijeme, strpljenje i lekcije.

Yoga nidra je meditacija s kojom najviše volim raditi i nuditi ju svim svojim učenicima i polaznicima meditacije. Kao što sam naglasila, izvodi se u ležećem položaju (za trudnice postoji drugačija slična uputa kao i za one koji imaju neku ozljedu tako da se prije prakticiranje meditacije konzultirajte s učiteljem radi pozicije tijela). Iako se izvodi u ugodnom ležećem položaju, ne mogu tvrditi da je ovo najlakša meditacija. Ali je definitivno kraljica meditacije koju od srca preporučujem, a nastavite li čitati tekst, shvatit ćete i zašto.

Ovaj ugodan ležeći položaj traži od vas nekoliko stvari, neke od toga su da pratite glas osobe koja vodi meditaciju i  ostanete mirni. Možete li to- dopustiti si potpuni mir? Barem što se tiče fizičkog aspekta. Ne brinite ako je odgovor pozitivan ili negativan. Možda je ovo početak unutarnjeg procesa. Još jedna stvar, ova kraljica meditacije traži određeno vrijeme i pažnju i zato nekima nije najlakša meditacija.

No, benefiti yoga nidre su moćni. Školski i istinito rečeno, potiče se duboko relaksiranje, omogućuje obnavljanje tijela, uravnoteživanje živčanog sustava, jačanje intuicije, emocionalnu stabilnost, poboljšava kvalitetu sna, podiže razinu energije. Ono što mogu dodati iz iskustva, benefiti su velika emocionalna podrška, pokretanje i manifestiranje unutarnjeg procesa i osjećaj smirenosti. Isprobajte svakako, i vlastitim iskustvom ćete najbolje shvatiti prethodne rečenice.

Svjedočila sam životnom iskustvu koje je služilo kao lekcija, a bilo je popraćeno anksioznošću i osjećajem izgubljenosti. Kraljica meditacije je bila emocionalna podrška u tom stresnom periodu, omogućila je bolji san i dala osjećaj smirenosti. Do tog iskustva, nisam mogla ni zamisliti koliko je ova tehnika moćna iako sam u počecima vođenja ove meditacije osjetila njenu moć. Ne bih voljela da se iz ovih rečenica izvuče misao da ova tehnika rješava sve probleme svijeta. To ne, barem ne još. Jer na puno stvari treba obratiti pozornost, ali o tome ćemo drugom prilikom. Zasada ću ostati na blagodatima ove tehnike.

Preporučujem da isprobate ovu tehniku, kod učitelja u kojeg imate povjerenja i koji će vas voditi kroz vaš proces. Meni je drago što sam bila dijelom nekih procesa, i možete ih pročitati u rubrici „dojmovi“.

I za kraj, pozvat ću vas na online vođenu yoga nidru koja će se održati 18.12.2022. u večernjim satima. Datum je specifičan, osobno ću slaviti život i dati zahvalu svojoj životnoj lekciji. Možete rezervirati svoje mjesto putem kontakt forme, e-maila ili putem društvenih mreža nakon čega ću poslati sve detalje.

Namaste!