Razlika između privatnih, poluprivatnih i grupnih satova

Kako bismo pazili na svoje zdravlje i ne doveli se u stanje da tražimo pomoć, jedna od stvari zasigurno je kretanje. U ovom sjedilačkom životu možemo naići na razne tegobe u tijelu, bol u kralježnici, koljenima, pa čak i problemi sa srcem i slično.

 

Što se kretanja tiče, isticat ću yogu, no bilo koje kretanje je zdravo. Bilo je da riječ o određenoj vrsti vježbanja, redovite šetnje u prirodi. Zapravo smo stvoreni da pokrećemo svoje tijelo i da smo povezani s prirodom, a ne da konstantno mirujemo ili da smo zatvoreni.

 

Iz iskustva mogu komunicirati kako kretanje i vježbanje pomažu tijelu pa tako ako se pojavi određena bol u tijelu- vježbanje zasigurno pomaže na način da ili eliminira ili smanji bol u tijelu. Ono što se na satovima yoge uvijek radi, a to je da se svaka asana, odnosno poza prilagodi polazniku.

 

Osim što postoje različiti stilovi yoge čije opise možete pronaći na stranici pod rubrikom usluge, postoje i satovi koji su individualni, poluprivatni ili za veću grupu. Prema tome, svatko prema preferencijama može odabrati najbolje za sebe. O satovima koje vodim u ostalim studijima, možete saznati u jednim o prethodnim tekstovima. Za one koje zanima i druga vrsta vježbanja kao što je vježbanje na reformerima, može se prijaviti na satove četvrtkom.

 

Što se tiče razlike između privatnih, poluprivatnih i grupnih satova ovisi prvenstvo o broju grupe. Satovi generalno uključuju, ovisno o željama polaznika ili grupe, yoga praksu, meditacije i vježbe disanja.

 

Na individualnim satovima učitelj se u potpunosti posveti jednoj osobi, sat se generalno može izmijeniti prema željama i potreba polaznika. Prema tome, učenik zapravo dobiva pažljivo osmišljene buduće satovima. Ovisno o cilju.

 

Sljedeće, poluprivatne satove čini grupica od 3 do 5 osoba, ovdje se učitelj prilagođava cijeloj grupi. Na ovakvim satovima fokus učitelja je na svim polaznicima, i idealno je za one koji vole intimniji sat u grupici.

 

Grupni satovi su također vrijedni satovi jer energija grupe može motivirati svakog polaznika na sljedeću psihofizičku razinu. Ovdje se posebice može pripaziti da se uči na tome da se ne uspoređuje s drugima, već da fokus vlastite prakse usmjeri prema yoga prostirci, vlastitoj sankalpi i uputama tijekom sata.

 

Generalno, yoga satovi su namijenjeni svima, na svim spomenutim satovima mogu se primijeniti modifikacije i intenzitet sata.

 

Prijavite se za neke od satova i vježbajmo zajedno u studijima: eyogahub, Gaia Yoga School  ili na reformerima u yoga Plejsu2. 

 

Naslovna fotografija: Lucija Medved