3 načina kako osnažiti mentalno zdravlje

Tema mentalnog zdravlja zasigurno nije nešto što nam je strano, i unatoč brojnim informacijama koje možemo procesuirati i čak vlastitom iskustvu, održavanje balansa mentalnog zdravlja može biti vrlo izazovno.

Slijede 3 savjeta kako osnažiti svoje mentalno zdravlje.

 

  1. Vlastita praksa i rad s tijelom

Kada se brinemo o sebi, činimo to na fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj razini. U većini slučajeva, kada smo fizički dobro, vrlo vjerojatno će nam biti dobro emocionalno, i mentalno. Sve je povezano, tako da pristupom na jednoj razini utječemo i na drugu.

Yoga je odličan način za poboljšavanje balansa i snage, s druge strane uključje pranayame, odnosno različite tehnike disanja, ali i meditaciju.

 

  1. Pronađite svoje utočište

Iz vlastitog iskustva, jedna od tehnika za pronalaženje vlastitog utočišta zasigurno je meditacija. Također, ponekad je dovoljno ili potrebno napraviti odmak i biti malo sam sa sobom ili prošetati u prirodi. Životne situacije često mogu biti jednostavno previše i stresne, stoga redovito naći par trenutaka za sebe izrazito je važno.

Za one koji žele isprobati meditaciju kod kuće, mogu poslušati sljedeću meditaciju i pratiti upute. Preporučujem da isprobate i yoga nidru, a 1x mjesečno u eyogahub studiju vodim yoga nidru sa zvukovima šamanskog bubnja.

Dobrodošli ste! 😊

 

  1. Postavite realne ciljeve

Postavljanje nerealnih ciljeva samo će vas dovesti do stanja frustriranosti, i poticanja nezdravog odnosa prema sebi. Težiti razvijanju zdravih navika je odlično, no ponekad može biti teže od očekivanog. Često ljudi žele promijeniti svoje navike na bolje iz prve. Bolje je ići korak po korak. Ako želite razviti zdrave navike (redovno spavanje do 8h, dovoljan unos vode, redovno vježbanje, meditiranje i slično), i stvoriti prostor u kojem će zdrave navike postati rutina- dovoljno je početi s jednom ili dvije navike sve dok ne postanu stil života.

Nakon toga, treba održavati tapas. Ali o tome ćemo drugom prilikom.

Za one koji ne prakticiraju nijedno od navedenog, može biti poticaj da razmisle u suprotnom smjeru. Odaberite ono najbolje za sebe, a mi se možemo vidjeti na privatnim, poluprivatnim ili grupnim satovima.

Prijave traju za yoga nidru sa šamanskim bubnjem u listopadu, 27.10. na adresi Gmajnje 12.

Fotografije: Melavie Ivanek