Zašto i kako meditirati?

Kada tišina govori mnogo, ovu izjavu osobno već duže vrijeme povezujem i s meditacijom. Iako se bavim yogom, meditacija mi nije u početku bila lagana. Zapravo, nije ni danas uvijek lagana. Više sam bila onaj tip osobe kojoj je fizička praksa bliža, bitnija, ali sam otkrila da mi je meditacija jedan od vrijednih svakodnevnih rituala.

Pogotovo u jednom periodu života, prakticirajući meditaciju razvijala sam sve češću prisutnost u trenutku, i unutarnju tišinu. Primijetila sam da sam bolje razvila intuiciju i osjećala sam se nekako puno lakšom. Što od spleta svih događaja u tom periodu, ali i do unutarnjeg dubljeg razumijevanja, u tom određenom periodu moje iskustvo i rad s meditacijom bilo je stvarno transformativno. Svaki put kada sam ušla u svoju praksu meditacije, imala sam osjećaj da sam stvorila svoju pećinu. Sve što volim i što mi je bilo potrebno, bilo je u toj pećini- mir, sigurnost, zaštita, intuicija…

Meditacijom pripremamo tijelo i um na mirno sjedenje duže vrijeme, a samo neke od blagodati koje nudi meditacija su ravnoteža, smirenje, razvijanje energije i vitalnosti, koncentracija. I zasigurno još mnogo više. Univerzalan je alat koji preporučujem svima, čak i djeci. Bilo bi zanimljivo, a vjerujem i korisno kada bi djeca u svojoj svakodnevnoj igri, učenju imala svoju praksu meditacije.

Postoji nekoliko oblika meditacije, primjerice samostalna meditacija, vođena, na mantru ili zvuk, Vipassana meditacija, vizualizacija s otvorenim očima, ili sa zatvorenim. Neke od ovih meditacija mogu se razraditi i produbiti s praksom.

Ono što bih dodala da šetnja u prirodi, šumi, planini može biti jedan oblik meditacije. No o tome nekom drugom prilikom.

Evo neke kratke upute kako započeti vlastitu meditaciju. Za početak, dovoljno je da tijekom dana ili prema mogućnosti, odvojite 5 minuta.
        1. Sjednite u udoban položaj i uspravite kralježnicu.
        2. Dišite i izdišete kroz nos.
        3. Možete se fokusirati samo na udah/izdah. Ili odaberite neku mantru (npr. OM)
        4. Budite prisutni u trenutku, kada dođe neka misao, otpustite ju fokusom na dah ili na mantru.
        5. Lagano izađite iz meditacije.
Ovo je samo jedan primjer za vlastitu meditaciju, svakako su moguće izmjene ili dodaci.

Kome više odgovara, uvijek može započeti praksu vođenom meditacijom. Zauzmite ugodan sjedeći položaj i pustite snimku.

Jedna meni vrlo draga meditacija je Yoga Nidra o kojoj sam već pisala i koga zanima, može pročitati više. Posebno mi je bilo lijepo i moćno iskustvo kada je ova praksa meditacije pomogla osobi u anksioznom periodu, a definitivno je imala utjecaja na bolje spavanje. Ovo je meditacija koja se izvodi u ležećoj poziciji.

Povremeno ju vodim online pa se svakako možete pridružiti iz vlastitog doma, zainteresirani se možete prijaviti.


Saznajte što korisnici kažu o meditacijma i satovima yoge.

Naslovna fotografija: Melavia Ivanek